Jullie weten de christelijke muziekdoosjes van Project Slapend Rijk goed te vinden in de webshop! Snappen we, want ze zijn heel leuk om te geven als kraamcadeautje of bijvoorbeeld als cadeau bij een doop. En het is extra bijzonder dat je met deze muziekdoosjes een cadeau geeft mét een goed verhaal. Want Project Slapend Rijk schenkt de opbrengst van de muziekdoosjes aan projecten die bijdragen aan het verbeteren van de omstandigheden van baby’s en kinderen uit andere delen van de wereld.

Wat is precies het verhaal achter de muziekdoosjes? Ik vroeg het aan Lineke Karel-Blaauw. In 2018 trouwde ze met Dennis en kreeg ze zijn drie kinderen erbij. Ze woont in Vlissingen en werkt fulltime als psychotherapeut bij De Hoop. En daarnaast is ze oprichter van Project Slapend Rijk. Een stichting die ze, samen met vriendinnen Joke Roelofsen en Ellen Maris, al sinds 2009 runt. 

Zo is het begonnen

Het idee voor een muziekdoosje met christelijk slaapliedje had ze al langer. “Eigenlijk al zo’n twintig jaar geleden”, vertelt Lineke. ‘Ik had toen een kinderwens. Later bleek dat die onvervuld bleef – dat is een heel proces geweest om te verwerken. Maar toen had ik de gedachte: als ik kinderen heb, dan zou ik graag een speeldoosje willen met een christelijk liedje. Het bestaat nog niet, maar het zou toch te realiseren moeten zijn?

Ik heb gewoon gegoogeld: Hoe krijg je een liedje in een speeldoosje?

Dat idee heb ik toen even naast me neergelegd, maar ik werd er later weer aan herinnerd toen ik iets op de radio hoorde. Ik ben naar huis gereden en heb gewoon gegoogeld: Hoe krijg je een liedje in een speeldoosje? Via een artikel over het Twentse volkslied in een speeldoosje, kwam ik uiteindelijk uit bij een betrouwbare leverancier.’

Het eerste muziekdoosje: Ik ga slapen, ik ben moe

‘Ik moest het liedje op notenschrift aanleveren, in 16 maten. Paste precies! De eerste proefversie van de muziekdoosjes kon ik in een oplage van 100 stuks bestellen. Dat deed ik, en ik betaalde ze zelf. Ik heb in mijn eigen omgeving gekeken hoe het zou verkopen, en dat ging eigenlijk heel vlot. Daarna kon ik de muziekdoosjes vanaf een oplage van 2000 stuks bestellen. Met een bedrijfsplan op één A4’tje ging ik naar de bank en kreeg ik direct een lening.’


Nog een muziekdoosje: Hoger dan de blauwe luchten

Later kwam er nog een muziekdoosje bij met nóg een oud, veel gezongen, christelijk slaapliedje: Hoger dan de blauwe luchten. 

Een onderneming met een missie

Lineke vertelt: ‘Ik ben me ervan bewust dat we in een heel rijk land leven. De meeste baby’s komen niets tekort, hebben een dak boven hun hoofd en genoeg eten en drinken. Ik vind het een mooi idee dat we onze rijkdom kunnen delen, en dat onze rijke baby’s iets kunnen betekenen voor baby’s en kinderen die het niet zo goed hebben. Het is ook onderdeel van het gebedje: zorg voor de arme kinderen Heer. Ik vind het prachtig als baby’s iedere avond dit gebedje blijven horen. Mooi om dit eeuwenoude liedje niet verloren te laten gaan.’

Project Slapend Rijk schenkt de volledige opbrengst van de verkoop aan verschillende organisaties en instellingen die zich bezighouden met moeder- en kindzorg.

Rijkdom delen

Project Slapend Rijk schenkt de volledige opbrengst van de verkoop aan verschillende organisaties en instellingen die zich bezighouden met moeder- en kindzorg. In de afgelopen jaren gingen er donaties naar onder meer Save the Children, Misión Timotheo en Jemima. ‘Als stichting komen we bij elkaar en beslissen we per jaar aan welke goede doelen we geven. We kiezen bewust voor de kleinere projecten die onze hulp goed kunnen gebruiken. Zo zijn er van onze donatie bijvoorbeeld laarsjes gekocht voor kinderen in Moldavië. Zij kunnen niet naar school als ze geen schoenen hebben. Die laarzen zijn een investering voor meerdere jaren, binnen de gezinnen worden de laarzen weer doorgegeven aan het volgende kind.’

Los muziekdoosje óf gehaakt muziekvogeltje of regenboog

We zijn blij dat Alsjelieft een verkooppunt is van deze muziekdoosjes met een goed verhaal. We merken dat de muziekdoosjes al veel worden gekocht of cadeau gegeven. Je kunt bij Alsjelieft kiezen uit een wit muziekdoosje óf een muziekdoosje met een gehaakt vogeltje of regenboogje eromheen. De muziekvogels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Is een vogeltje niet op voorraad in de kleur die je zou willen, of wil je een muziekdoosje laten maken in een specifieke kleur? Je mag ons altijd een berichtje sturen.