Samen met Anouk hebben we een prachtige sieradencollectie ontwikkeld. De sieraden worden handgemaakt door goudsmid Anouk, in haar eigen atelier aan huis in Gouda. We namen er een kijkje.

Was het altijd al je idee om goudsmid te worden?

‘’Niet per se. Ik heb industrieel ontwerpen gestudeerd aan de Universiteit Twente. Maar al in het tweede studiejaar kwam ik er achter dat deze studie te technisch is voor mij. Ik wil met mijn handen bezig zijn en dingen maken. Toen ik het er met een docent over had, wees hij mij erop dat je niet per se een opleiding gevolgd hoeft te hebben om te doen wat je leuk vindt, maar dat er ook verschillende cursussen worden aangeboden waarbij ik mijn ontwerpkennis goed kan gebruiken. Glas-in-lood en meubelmaken vielen af. Dat wordt me te groot, ik hou meer van priegelen. Van goudsmeden had ik nog nooit gehoord, maar door mijn docent kwam ik hiermee in aanraking. En dat bleek goed te passen. Als jong meisje was ik al creatief bezig. En op de middelbare school maakte ik samen met mijn moeder of vriendinnen sieraden van glaskralen om te dragen. Na een cursus goudsmeden was de keuze om hiermee door te gaan snel gemaakt. Ik heb nog wel eerst de bachelor industrieel ontwerpen afgerond en kon mijn bacheloropdracht uitvoeren bij een goudsmid. Mijn enthousiasme voor het vak groeide en dus besloot ik daarna de branche-erkende opleiding goudsmeden aan de Vakschool Schoonhoven te volgen.”

Je hebt jouw eigen atelier aan huis, vól gereedschap. Wat maak je hier zoal?

“Ik ben op dit moment bijvoorbeeld bezig met een set trouwringen. Dat vind ik een van de mooiste dingen om te mogen maken. Onderdeel zijn van een trouwdag, op zo’n bijzonder moment in iemands leven. Onze eigen trouwringen heb ik ook zelf ontworpen en gemaakt. Ze zijn helemaal naar onze wens en ook nog eens handgemaakt. Nu hebben we unieke ringen waar we ons hele leven mee kunnen doen. Het was een leuk en ook uitdagend project, zeker omdat ik destijds nog maar net begonnen was met goudsmeden. Ik ben blij dat we trouwringen hebben die we écht mooi vinden.”

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Ik houd van minimalistische, verfijnde sieraden. Tijdloos en mooi door eenvoud. Mijn stijl is strak, en tegelijkertijd voeg ik graag een speels element of sprankelende structuur toe om de sieraden levendig en dynamisch te maken.”

En nu is er ook een Alsjelieft x Anouk Goudsmid sieradencollectie. Ben jij er net zo blij mee als wij?

“Ja! Het is een collectie geworden met unieke sieraden, geschikt voor elke dag. Doordat de sieraden handgemaakt zijn, zijn ze stuk voor stuk net even anders. Je hebt hiermee echt een uniek en bijzonder sieraad in handen, dat je elke dag kunt dragen.”

Op welke manier neem je duurzaamheid in overweging bij het maken van de sieraden?

Tijdens het goudsmeden zorg ik ervoor dat elk beetje edelmetaal wordt opgevangen. Zelfs de allerkleinste stukjes worden bewaard. Dit restmateriaal kan omgewerkt worden, waar dan weer nieuw materiaal – plaat en draad – van kan worden gemaakt. Dit materiaal kan ik dan aanschaffen en weer gebruiken om nieuwe sieraden te maken. Als je dus een nieuw sieraad van mij aanschaft zit daar dus eigenlijk altijd oud goud en/of zilver in.

Zelfs de allerkleinste stukjes edelmetaal worden bewaard.

Ik smelt ook mijn eigen restmateriaal om als het hiervoor geschikt is. Neem bijvoorbeeld de pebble-oorbellen, die worden gemaakt van het restmateriaal van de vlieger-oorbellen. Het is ook mogelijk om oude sieraden die niet meer gedragen worden om te smelten en er een nieuw sieraad van te maken dat wel aansluit bij de wensen van de klant. Zo krijg je een sieraad dat bij je past, mét emotionele waarde door het gebruik van oud goud.

Ik maak mijn sieraden van hoge kwaliteit en ze zijn bedoeld om lang mee te gaan en veel gedragen te worden. Het kan gebeuren dat een sieraad een keertje kapot gaat, het mooie is dat ik het dan vaak wel weer kan repareren. Zo kun je de sieraden heel lang dragen en er veel plezier van hebben.”

Wat is jouw droom?

“Ik hoop dat ik me kan blijven focussen op het creëren van mooie sieraden. Dat ik mensen blij mag maken met hun unieke, handgemaakte sieraad. Het zou geweldig zijn als ik mijn ambacht uit kan blijven oefenen én er ook van kan leven. Als mijn sieraden met trots en plezier gedragen worden, dan is mijn missie geslaagd.”