Tisha is taalwetenschapper en ADHD-ervaringsdeskundige. Ze maakt cursussen voor vrouwen met (een vermoeden van) ADHD en deelt hierover op haar Instagram-account @adhddossier. Tisha is conversational AI-specialist bij Achmea en woont samen met haar vriend en kat Peer in Utrecht. Haar hobby’s? Een hele lijst. Ze wisselen elkaar soms snel af. Maar er is één hobby die altijd blijft: haken. Voor Alsjelieft haakte ze deze mooie wasbare wattenschijfjes.

Haken in de trein

Als conversational AI-specialist zorgt Tisha ervoor dat de chatbot op de website goed kan herkennen wat iemand vraagt. “Dat is de uitleg van mijn werk in het kort”, vertelt Tisha. “Ik ben elke werkdag veel bezig met semantiek (de betekenis van woorden), zinsstructuur en IT. En na zo’n volle werkdag is het lekker om in de trein even heel wat anders te doen. Ik haak vooral in de trein, en als ik thuis ben terwijl ik tv-kijk.”

Geleerd van oma

“Ik leerde breien en haken van mijn oma. En sindsdien ben ik dat blijven doen. Soms ligt het even stil en blijven mijn haakspullen een tijdje in de kast, maar ik pak ze er altijd weer bij. Ik heb al van alles gemaakt. Voor twee collega’s die een kindje kregen maakte ik bijvoorbeeld een heel babypakket met een speenkoord, knuffel en dekentje. Ik vind het leuk om zelfgemaakte cadeautjes te geven aan de mensen om me heen. Zo maakte ik voor een vriendin een grote deken. Dat had mijn ADHD-brein alleen niet zo gepland”, lacht Tisha. “Het is uiteindelijk pas een jaar later bij haar terecht gekomen. Kleine projectjes werken voor mij beter. Het formaat van de wasbare wattenschijfjes die ik voor Alsjelieft haakte is ideaal, omdat je lekker vaak dopamine aanmaakt als je er weer eentje af hebt.”

“Haken is gezond, het zorgt ervoor dat je dopamine aanmaakt”

ADHD-dossier

“Naast haar haakprojecten maakt Tisha ook cursussen voor vrouwen met (een vermoeden van) ADHD. In mei 2022 startte ze het Instagram-account @ADHD-dossier. “Toen ik de diagnose kreeg – pas in mijn studententijd – had ik zo’n gevoel van opluchting. Eindelijk was er een verklaring voor de vraag waarom dingen die andere mensen gemakkelijk af lijken te gaan mij niet lukken. Ik heb veel geleerd over ADHD en wil al die informatie graag toegankelijk maken en delen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen in ADHD bij mannen en vrouwen en wordt het bij vrouwen vaak pas later gediagnosticeerd. Ik merk dat er veel herkenbaarheid is en dat motiveert mij om hiermee door te gaan.”

Vind je het interessant om meer te leren over ADHD? Neem vooral eens een kijkje bij het ADHD-dossier van Tisha. En bekijk hier het moois dat ze maakte voor Alsjelieft.